Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, la Digi24, că a atras atenția în cadrul discuțiilor în coaliția de guvernare că derularea procesului de învățământ este profund afectat de creșterea necontrolată a costurilor de întreținere, respectiv costurile cu energia electrică și gazele naturale. El spune că este există o singură soluție pentru a rezolva aceste probleme – plafonarea prețurilor și verificarea corectitudinii facturilor.
„Am atras atenția în ședința coaliței că trebuie privite cu prioritate școlile, spitalele și universitățile. Există riscuri de funcționare deficitară din cauza unor costuri foarte mari a utilităților, spre exemplu în cazul universităților costurile de întreținere erau de 3% din buget și acum sunt 15% din buget. Soluția este clară – plafonarea și verificarea facturilor din perspectiva tuturor condițiilor legale. Același lucru trebuie să-l facă și primăriile pentru școlile din sistemul de învățământ preuniversitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a afirmat că există o HG care este deja pe circuitul de avizare și care prevede creșterea costului standard pe elev pentru cheltuielile materiale.
„Există o regulă de plafonare, înțeleg că aceasta va fi clarificată la nivelul Guvernului mai bine. Există de asemenea și o hotărâre de guvern care este pe circuitul de avizare pentru creșterea costului standard per elev pe cheltuielile materiale și aceste creșteri deși sunt importante sunt mici în raport cu ceea ce înseamnă creșterea costurilor la energie electrică”, a afirmat el.
Întrebat care ar fi varianta optimă pentru elevei, în cazul în care aceștia nu pot beneficia de condițiile minime oferite de școala, ministrul Educației răspunde: „Recomandarea mea este ca elevii să meargă la școala și să fie condiții optime pentru derularea procesului de învățământ.
Ministrul Educației a precizat că cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor din orice motiv.